KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

O rynku pracy


Barometr zawodów

Barometr zawodów, to prognoza sytuacji w zawodach na lokalnych rynkach pracy w danym roku. Barometr pokazuje zapotrzebowanie na zawody w każdym powiecie w Polsce dzieląc zawody na trzy grupy - zawody deficytowe, zawody nadwyżkowe i zrównoważone. Narzędzie może być wykorzystywane np. przy poszukiwaniu pracy w danym zawodzie, planowaniu kariery zawodowej, wyznaczaniu trendów na rynku pracy.

  https://barometrzawodow.pl/


Ocena nowej rzeczywistości rynku pracy − perspektywa pracowników i pracodawców

Raport pod takim tytułem stworzony został we współpracy ManpowerGroup i HRlink. Jego celem było poznanie stanowiska kandydatów i pracodawców na temat zmian w świecie HR spowodowanych pandemią koronawirusa. Raport jest dostępny na stronie - https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/landing_page_image/image/289894/b75c42f8d3eed0f43bae03f9c75329ec.pdf


Nowe i zanikające zawody na rynku pracy

O profesjach, które pojawiły się w ostatnich latach na rynku pracy można przeczytać w ciekawym artykule zamieszczonym w pulsHR.pl

https://www.pulshr.pl/rekrutacja/tych-15-zawodow-jeszcze-niedawno-nie-bylo-dzis-sa-na-topie,64721.html

Na temat zawodów, na które według ekspertów będzie  stopniowo zmniejszało się zapotrzebowanie, można przeczytać na stronie forbes.pl

https://www.forbes.pl/kariera/piec-zawodow-wkrotce-zniknie-z-rynku-kobiety-ktorym-roboty-zabiora-prace-beda/z5w89yz?utm_source=fb_forbes&utm_medium=social&utm_campaign=fb_redakcja&fbclid=IwAR04bR93HiAzk9OuF3_CVzEP_eDJvR5i5ETXbXXH8m6h2DH87XgH2aC6u-


Lekarze na rynku pracy

Młodzi lekarze, pracują intensywnie, często łącząc pracę etatową z pracą nieetatową lub samozatrudnieniem. W efekcie osiągają wysokie zarobki w porównaniu do średniej lokalnej, prześcigając nawet informatyków – wynika z badania losów absolwentów ELA. Pięć lat po uzyskaniu dyplomu 93% lekarzy i 92% pielęgniarek pracuje w Polsce, w służbie zdrowia. Lekarze i stomatolodzy łączą pracę etatową i zatrudnienie nie na etat (np. na kontrakt lekarski) oraz pracę na własny rachunek. Przeciętnie, jeden absolwent studiów lekarskich pracuje w 1.8 miejscach pracy (uwzględniając samozatrudnienie), a stomatolog w 1.2 miejscach pracy. Po egzaminie, około półtora roku po uzyskaniu dyplomu lekarze i stomatolodzy powszechnie rozpoczynają swoją własną praktykę, pracując na własny rachunek. Udział samozatrudnionych wśród lekarzy i stomatologów osiąga po pięciu latach od uzyskania dyplomu 47%, zaś w grupie stomatologów aż  81%. Efektem ponadprzeciętnej aktywności zawodowej lekarzy i stomatologów jest niskie ryzyko bezrobocia, a także wysokie zarobki. Lekarze są grupą wolną od ryzyka bezrobocia. Bardzo szybko rosną zarobki lekarzy. Zaraz po dyplomie zarabiają mało (poniżej 2400 zł miesięcznie, czyli 60% średniej lokalnej), ale w ciągu 5 lat odnotowują najszybszy przyrost wynagrodzeń – do ponad 8000 zł miesięcznie (167% średniej lokalnej). Dzięki tak szybkiemu wzrostowi wynagrodzeń przeganiają oni nawet absolwentów studiów technicznych – przez pierwsze trzy lata po dyplomie najwyżej wynagradzanych absolwentów. W przypadku stomatologów zarobki nie rosną tak szybko, ale w tej grupie dominuje samozatrudnienie, co oznacza, że dochody osiągane z tej pracy nie są ujęte w rejestrach ZUS.